
PI-92-0106 
 
August 5, 1992 
 
Ms. Wenke B. Thoman 
Rain Hill Group 
27 East 61st Street 
New York, NY  10021 
 
Dear Ms. Thoman: 
 
I received your letter dated June 23, 1992, in which you indicate that you represent a client 
interest in marketing bimetallic centrifugally cast pipe for use in accordance with the Federal 
Regulations applicable to the operation of oil and gas pipelines, particularly in applications 
where severely corrosive oil or gas is to be transported.  I thank you and your client for your 
interest in assuring that pipe materials intended to be marketed by your client comply with the 
pipeline safety regulations. 
 
New steel pipe for gas transportation is qualified for use under 49 CFR Part 192 if it was 
manufactured in accordance with a specification listed in section I of Appendix B of Part 192 
(See 49 CFR § 192.55).  The ASTM specifications listed in the manufacturer's brochure enclosed 
in your letter are not among those listed in Appendix B.  Nonetheless, non-steel metallic 
materials meeting other specifications are not prohibited from being used in gas pipelines if these 
materials meet § 192.53 requirements.  This section requires that all pipe and components be 
suitable for those applications in which they are used. 
 
The regulations for hazardous liquid pipelines, 49 CFR Part 195, require that new or used pipe 
installed in a pipeline must meet the performance requirements of § 195.112.  There are no other 
material specifications in Part 195, such as the nickel based alloys listed in the pipe brochure 
enclosed with your letter.  However, under  
§ 195.8, an operator may use a material other than steel, if the Department determines the use 
would not be unduly hazardous. 
 
The Office of Pipeline Safety (OPS) recognizes that corrosion resistant alloys, suitable for 
service in severely corrosive situations, are manufactured in pipe form to specifications that are 
not listed in Part 192, and that such pipe technically is not steel under Part 195.  In evaluating 
materials other than steel to be used in hazardous liquid pipelines, as required by § 195.8, RSPA 
recognizes that corrosion resistant alloy materials commonly are superior to steel with respect to 
their suitability for service in specific severely corrosive situations and are the appropriate 
alternative to steels.  The criteria OPS applies under § 195.8 regarding the use of pipe made from 
a non-steel corrosion resistant alloy, such as a nickel based alloy are: 
 
 - The corrosion resistant alloy materials for pipe must otherwise conform with § 195.112, 

as appropriate. 
 



 - The pipe must be manufactured in conformance with a published specification and 
documented quality assurance program. 

 
 - The procedure for joining lengths of pipe must be qualified for both the pipe material 

and the intended service. 
 
 - It is the responsibility of the pipeline operator to demonstrate that the corrosion resistant 

alloy pipe and joining procedures are acceptable for the intended service. 
 
The following responds to your questions which I have paraphrased below: 
 
1. Q.  Where is the process started too obtain approval for pipe manufactured to a 

specification not listed in Part 192? 
 
 A.  No approval is required for pipe to be used in gas service that is not manufactured to a 

specification not listed in Part 192.  In accordance with § 192.53, a pipeline operator is 
responsible to select materials for severely corrosive conditions that are suitable for the 
intended service. 

 
2. Q.  Under Parts 192 and 195, which standards are applicable to corrosion resistant 

bimetallic pipe? 
 
 A.  There are no standards listed in Part 192 or Part 195 that specifically apply to 

corrosion resistant bimetallic pipe. However, a pipeline made of such pipe would have to 
meet all requirements that apply generally to pipelines or pipeline facilities without regard 
to pipe material. 

 
3. Q.  When does the Department of Transportation (DOT) get involved with the approval 

process? 
 
 A.  The OPS does not get involved in the process of selecting or approving material 

suitable for a gas pipeline.  With regard to the use of such material in a hazardous liquid 
pipeline, a notice of intended use of such material must be made to this office in 
accordance with § 195.8.  Our evaluation of the use of such material would be made 
using the criteria set forth above. 

 
I note that of the ASTM Specifications listed in Section 3 of the pipe brochure enclosed with 
your letter, none of the specifications referenced are for bimetallic pipe.  ASTM A872 is for 
corrosion resistant centrifugally cast pipe.  Specifications A351, A743, and A744 are for 
corrosion resistant castings.  Specifications B423 and B444 are for corrosion resistant wrought 
seamless pipe.  Specification B662 is not for pipe or corrosion resistant alloys in any form.  
Rather than B662, the brochure probably intended to reference Specification B622, which is for 
corrosion resistant wrought seamless pipe. 
 



I thank you for your inquiry.  If you have further questions, please contact G. Joseph Wolf of my 
staff at (202) 366-4560. 
 
Sincerely, 
 
Cesar De Leon 
Director, Regulatory Programs 
Office of Pipeline Safety 



Rain Hill Group INC. 
TELEFAX COMMUNICATION SHEET 

Please deliver the attached to:  Mr. Joseph Wolf. Dept, of Transportation 

TOTAL PAGES INCLUDING THIS PAGE:  6  FROM: Wenke B. Thoman 

Transmitted by:  WBT  on: June 23. 1992 

Dear Mr. Wolf, 

Attached is a descriptive brochure of the Bimetallic Pipe our client would like to offer to U.S. 
pipeline operators for offshore applications. 

This pipe has particular appeal in sourgas fields and other applications if severely corrosive oil and gas 
is to be carried. 

My quick reading of the Federal Regulations suggests that pipelines must meet certain standards and 
that this be law. The standard requirements incorporated by reference in Appendix A and B are set 
by various private self regulated industry bodies such as API, ASTM etc. 

Our questions are where do we start the "approval" process and which standards are applicable in 
Bimetallic Pipe and when does DOT get involved with the approval process? 

I thank very much for your assistance and suggestions. 

Yours truly, 
Wenke B. Thoman 
 
 

If you do not receive legible copies of all pages, please call: 

(212) 752-2722, and ask for  Ilka  

Telefax number:  ( 202 ) 366 4566  

Company: ________________________________________________________________________________  

27 EAST 61ST STREET, NEW YORK, NY 10021 
TEL: (212) 752-2722 FAX: (212) 752-3288/3156 
 


